AtlasGrzybow.online
Czernidłak pospolity
Niejadalny lub wymaga specjalnej obróbki


Czernidłak pospolity - co to za grzyb?

Czernidłak pospolity to średniej wielkości, powszechnie występujący grzyb z rodziny kruchaweczkowatych. Najczęściej spotkać go można w ogrodach, na łąkach, w lasach i na nieużytkach. Grzyb jadalny, ale także trujący. Jadalne są tylko młode okazy, trujący jest natomiast w połączeniu z alkoholem.




Czernidłak pospolity - Opis wyglądu grzyba

Kapelusz:
Wysokość 3-8 cm, u młodych osobników cylindryczny, później dzwonkowaty, na końcu niemal rozpostarty. Jest promieniście żłobiony, na wierzchołku ma nieliczne płatkowate łuski. Kolor popielatoszary lub szarobrązowy, na środku ciemniejszy. U dojrzałego owocnika cały kapelusz razem z blaszkami rozpływa się w czarną ciecz.

Blaszki:
Szerokie, gęste, o piłkowanych ostrzach. W młodym owocniku białe, później różowe, a na koniec czarne i rozpływające się.

Trzon:
Wysokość 5-15 cm, cylindryczny, pusty, łatwo odłamujący się od kapelusza. Powierzchnia gładka, biała, pierścienia brak. Podstawa wyraźnie zaostrzona.

Miąższ:
Biały, w kapeluszu cienki i kruchy, w trzonie miękki, włóknisty. Smak nieznaczny, zapach przyjemny, ale niewyraźny.




Czernidłak pospolity - Występowanie

Czernidłak pospolity powszechnie spotykany jest w Ameryce Północnej, Europie, Azji i na Nowej Zelandii. W Polsce jest bardzo pospolity. Występuje dość często, w ogrodach, na łąkach, w lasach i na nieużytkach, zazwyczaj gromadnie u podstawy ściętych pni lub na ziemi.




Czernidłak pospolity - Rozmnażanie

Czernidłak pospolity wytwarza czarne, gładkie, elipsoidalne zarodniki o rozmiarach 9-10 × 5-6 μm. Owocniki pojawiają się od wiosny do jesieni.




Czernidłak pospolity - Przydatność spożywcza

Grzyb jadalny, ale także trujący. Jadalne są tylko młode okazy, zanim zaczną czernieć i rozpływać się. Trujący jest natomiast w połączeniu z alkoholem. Co najmniej na dwa dni przed i dwa dni po spożyciu tego grzyba nie należy spożywać alkoholu. W takim przypadku dochodzi do zatrucia organizmu zawartą w grzybie kopryną, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Pierwsze oznaki zatrucia pojawiają się już w czasie od kilka minut do 1 godz. w postaci zaczerwienienia twarzy i szyi, następnie chory zaczyna odczuwać ciepło i wzrastające tętno, które może prowadzić do zaburzeń krążenia i poważnych konsekwencji.




Czernidłak pospolity - Ciekawostki

Po raz pierwszy gatunek ten opisał w 1786 r. Jean Baptiste Bulliard nadając mu nazwę Agaricus atramentarius. Obecną, uznaną przez Index Fungorum nazwę nadali mu w 2001 r. Redhead, Vilgalys i Moncalvo, przenosząc go do rodzaju Coprinopsis.
Nazwę polską nadał mu Franciszek Błoński w 1888 r, wówczas bowiem gatunek ten zaliczany był do rodzaju czernidłak (Coprinus). W polskim piśmiennictwie mykologicznym opisywany był także pod polskimi nazwami jako bedłka czernidło, bedłka psia lub czernidłak pospolity. Jednak w wyniku badań filogenetycznych w 2001 przeniesiony został do rodzaju Coprinopsis, tak więc jego polskie nazwy już nie są spójne z nazwą naukową.




Udostępnij stronę znajomym: