AtlasGrzybow.online
Podgrzybek brunatny
JADALNY


Podgrzybek brunatny - co to za grzyb?

Podgrzybek brunatny to średniej wielkości grzyb z rodziny borowikowatych, występujący powszechnie w naszych lasach, głównie iglastych. W stanie surowym jest trujący.




Podgrzybek brunatny - Opis wyglądu grzyba

Kapelusz:
Rozmiar dochodzi do 15 cm średnicy. Jest nagi i gładki, u młodych egzemplarzy półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowo-brunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz jest rozpostarty, dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry brzegami.

Rurki:
Lekko wcięte wokół trzonu. Barwa od bladoochrowej do oliwkowo-żółtej. Uszkodzone zmieniają kolor na niebieskozielony.

Trzon:
Grubość do 4 cm, wysokość do 10 cm. Jasnobrązowy, ma podłużne, ciemniejsze pręgi. U młodych egzemplarzy trzon zazwyczaj jest pękaty, następnie cylindryczny. W miejscu uszkodzenia zmienia kolor na ciemnoniebieski.

Miąższ:
Twardy, w starszych trzonach zdrewniały. Biały, u starszych egzemplarzy lekko żółty. Przekrojony lekko sinieje. Smak i zapach przyjemny.




Podgrzybek brunatny - Występowanie

Znany jest tylko w Europie i Japonii. W Europie Środkowej i w Polsce jest dość pospolity. Występuje w Ameryce Północnej, Europie, Australii i Japonii. W Europie jest pospolity. Rośnie głównie w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Najczęściej spotykany jest pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym.




Podgrzybek brunatny - Rozmnażanie

Podgrzybek brunatny wytwarza brązowo-oliwkowe zarodniki w kształcie elipsoidalnym, gładkie, o rozmiarach 4-5 x 12-17 μm. Tworzy owocniki od lata do późnej jesieni.




Podgrzybek brunatny - Ciekawostki

Po raz pierwszy gatunek ten zdiagnozował w 1818 r. Fries, jako formę borowika, nadając mu nazwę Boletus castaneus ß badius. Tenże sam autor w 1832 r. podniósł go do rangi gatunku Boletus badius. Później przez różnych autorów zaliczany był do różnych rodzajów, w Polsce znany był jako Xerocomus badius (podgrzybek brunatny). W 2014 r. Vizzini przeniósł go do nowo utworzonego rodzaju Imleria, nadając mu nazwę Imleria badia, uznaną przez Index Fungorum.

W polskim piśmiennictwie mykologicznym po raz pierwszy polską nazwę - grzyb płowy - podał F. Kwieciński w 1896 r. Nazwę podgrzybek brunatny podała Alina Skirgiełło w 1960 r. i głównie pod taką nazwą gatunek ten jest znany i opisywany w polskim piśmiennictwie mykologicznym i w atlasach grzybów. Później w wyniku badań filogenetycznych ustalono, że bliżej spokrewniony jest z borowikami (Boletus). W 2014 r. po przeniesieniu go do rodzaju Imleria wszystkie polskie nazwy stały się niespójne z aktualną nazwą naukową.




Udostępnij stronę znajomym: